(recept
si oblíbilo 236 návštěvníků)
Karlovarský houskový knedlík
Potřebné ingredience
250 g starší housky, 2 vejce, 100 g hrubé mouky, 2 dl mléka, petržel, sůl, muškátový květ, bílý pepř
Postup přípravy
Toto je nejzdravější příprava knedlíku. A musím říct, že i nejchutnější.
Starší housky nakrájíme na kostičky lehce opražíme v troubě. Smícháme je se žloutky, nasekanou petrželkou, moukou a mlékem, osolíme, přidáme špetku muškátového květu a bílého pepře a necháme asi 10 minut odležet. Poté zlehka vmícháme sníh z bílků a těsto na karlovarský knedlík je hotové.
Vymažeme si plát alobalu olejem či máslem a vytvarujeme na něm hmotu na knedlík do úhledné šišky. Aby se knedlík nerozpadal a měl hezký tvar, zabalíme ho do alobalu, ve kterém ho budeme asi 20 minut vařit. (10 min z jedné a 10 min z druhé strany.
Při tvarování to nejdříve vypadá, že z něj knedlík být nikdy nemůže. Hmota je totiž hodně sypká. Ale od toho je tu alobal. :-) Budete překvapené, jak je to snadné.
Starší housky nakrájíme na kostičky lehce opražíme v troubě. Smícháme je se žloutky, nasekanou petrželkou, moukou a mlékem, osolíme, přidáme špetku muškátového květu a bílého pepře a necháme asi 10 minut odležet. Poté zlehka vmícháme sníh z bílků a těsto na karlovarský knedlík je hotové.
Vymažeme si plát alobalu olejem či máslem a vytvarujeme na něm hmotu na knedlík do úhledné šišky. Aby se knedlík nerozpadal a měl hezký tvar, zabalíme ho do alobalu, ve kterém ho budeme asi 20 minut vařit. (10 min z jedné a 10 min z druhé strany.
Při tvarování to nejdříve vypadá, že z něj knedlík být nikdy nemůže. Hmota je totiž hodně sypká. Ale od toho je tu alobal. :-) Budete překvapené, jak je to snadné.
Starší housky nakrájíme na kostičky a opražíme v troubě.
Opraženou housku smícháme se žloutky, nasekanou petrželkou, mlékem, osolíme, přidáme špetku muškátového květu a bílého pepře........
.....přidáme hrubou mouku...............
.....a zamícháme. necháme 10 min odstát.
Nakonec zlehka vmícháme hutý sníh z bílků.
Hmotu položíme na pomaštěný alobal a utvoříme knedlík. Nakonec zavineme do alobalu, vytvarujeme do tvaru knedlíku a alobal zahneme, aby hmota při vaření nevytekla.
Vaříme. Hmota je na dva knedlíky.
Hotovo.
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
jeremy
(upraveno)
28. 2. 2017, 22:58
P.A.V.L.A
(upraveno)
6. 2. 2016, 17:27
lidare
(upraveno)
6. 2. 2016, 16:02
tory85
(upraveno)
27. 1. 2014, 13:20
jiný knedlík kromě bramborového nedělám, luxusní!!! Děkuji
markýza andělů
(upraveno)
10. 1. 2014, 8:18
nejzdravější..??? co je na starých rohlících a mouce zdravého,..??
sympatie
(upraveno)
10. 1. 2014, 11:59
@markýza andělů
A co je zdravého? Nic, jen bio zelí a bio mrkev, možná trocha suchých brambor, kdyby se tím člověk řídil, jen by se mohl pást, a to ještě jen někde! Jo a určitě je zdravější než tak všemi milované kuřecí maso!
DanušaP
(upraveno)
10. 1. 2014, 10:24
@markýza andělů
zapomněla jste na cholesterol ve vejcích
*zuzik*
(upraveno)
14. 12. 2013, 10:52
Příprava snadná, knedlíček famózní, jiný dělat už nebudeme. Děkujeme Radušce za prima recept.
novackova
(upraveno)
7. 11. 2013, 22:36
majinab
(upraveno)
17. 5. 2013, 12:56
prvý pokus - http://www.imagehosting.cz/?v=136wew.jpg
laskonka333
(upraveno)
13. 5. 2013, 14:12
medinka.k
(upraveno)
13. 5. 2013, 13:21
Dobrý den, o víkendu jsem také dělala a na neděli jsem musela přidělávat... Jsou výborné!!! Dělala jsem z celozrnného pečiva i mouky, abychom neměly takové výčitky a opravdu báječné... Děkuji za recept...
beeruš
(upraveno)
27. 1. 2013, 14:36
Knedlíky nejím, ale kvůli dětem a pro změnu jsem dnes uvařila Váš recept a musím říci, že jsme všichni nadšeni a budu vařit častěji!!!! Je to jednuduché, rychlé a dobré ...mám uloženo v Top receptech, děkuji!!!!
chucky 1111
(upraveno)
24. 11. 2012, 10:10
Tak jsem zvědavá,alobal zčernal a snad knedlík ne
Sandruse82
(upraveno)
10. 4. 2012, 13:05
Tak jsem měla o víkendu ke kachně premiéru Vašeho knedlíčku a moooooc děkuju, všichni si chrochtali blahem ještě jsem přidělávala jednu šišku a u té mi teda ujela ruka s bílým pepřem, ale chutnal i tak Určitě dávám do oblíbených receptů a Vám ještě jednou DĚKUJI!!!!
KONE CZ
(upraveno)
3. 1. 2012, 10:28
Tak jsem to dnes podle Vás udělala...užasnýýýý recept děkuju
DANINEC
(upraveno)
16. 7. 2011, 11:50
tenhle je fakt MŇAMÓZNÍ nic se nevyrovná chuti opečené houstičky.....delikatesa,díky za recept
s-arka
(upraveno)
1. 5. 2011, 10:21
Tak dnes na oběd bude tahle dobrota Opravdu chválím super recept
PajaMalak
(upraveno)
2. 11. 2010, 13:22
Milá Raduš. Tak jsem narazila na Váš recept a jdu hned na něj už se mooooc těším a jsem zvědavá na přítele až přijede z ryb.Doufám, že pro něj zbyde
petraagata
(upraveno)
10. 10. 2010, 18:55
Milá Radko , tohle je absolutně senzační receptík na karlovarský knedlík Dělala jsem jej včera ke zvěřině a byl j e d i n e č n ý !!!! Dnes jsem spíchla už jen tak, pro radost , s opečenou cibulkou a opraženou slaninkou. Vařila jsem jej v potravinářské fólii a byla to opravdu prácička jedna radost a výsledek báječný. I díky Vám se náš včerejší, slavnostní, zvěřinový oběd povedl!!!! Petra
*poule*
(upraveno)
7. 6. 2011, 0:57
@petraagata
Omlouvám se za pozdní odpověď. Doufám, že v mezidobí chutnal několikrát.
V+V+K
(upraveno)
15. 5. 2010, 10:09
výborný knedlík, dělala jsem ho dneska poprvé a povedl se děkuji za recept
Reachelll
(upraveno)
10. 10. 2009, 11:57
Skvělý knedlík, rychlá příprava. Partner ho dokonce považuje za lepší, než dělají ve Slepé koleji (z pořadu Ano, šéfe!) ke konfitované kachně )
*poule*
(upraveno)
2. 11. 2009, 21:14
@Reachelll
No to by se Šéf divil......